Podprogram 2015 – Podsumowanie


POPŻ 2014-2020 Podprogram 2015 PodsumowaniePomorski Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża ponownie realizował dostawy żywności
oraz działania towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

W Podprogramie 2015 pomoc uzyskało 25 785 osóbnajbardziej potrzebujących pomocy
z województwa pomorskiego. 

Liczba organizacji partnerskich lokalnych: 17 obejmowało swoim zasięgiem następujące miejscowości:

  1. OR PCK Człuchów, ul. Zamkowa 7A, 77-300 Człuchów,
  2. Delegatura PCK Dzierzgoń, Zawadzkiego 10B/5, 82-440 Dzierzgoń,
  3. OR PCK Gdańsk, ul. Hynka 12 / ul. Niska 16, 80-241 Gdańsk,
  4. OR PCK Kartuzy, ul. Dworcowa 11, pawilon 16, 83-300 Kartuzy,
  5. OR PCK Kościerzyna, ul. Dworcowa 33, 83-400 Kościerzyna,
  6. OR PCK Kwidzyn, Wiślana 3/4, 82-500 Kwidzyn,
  7. OR PCK Lębork, ul. Krzywoustego 1, 84-300 Lębork,
  8. Delegatura PCK Lichnowy, ul. Jesionowej 1, 82-224 Lichnowy,
  9. OR PCK Malbork, ul. Słowackiego 64, 82-200 Malbork,
  10. OR PCK Miastko,  Tuwima 1, 77-200 Miastko,
  11. OR PCK Nowy Dwór Gdański, ul. Drzymały,  82-100 Nowy Dwór Gdański,
  12. Delegatura Nowy Staw, ul. Józefa Bema 8, 82-230 Nowy Staw,
  13. Stowarzyszenie Trzech Wsi „Kaszubski Zakątek” Rybaki 18, 83-315 Szymbark SOMONINO
  14. Stowarzyszeniem na rzecz mieszkańców Aktywni Stare Pole ul. Marynarki Wojennej 6, 82-220 Stare Pole
  15. Delegatura PCK Sztum, Reja 2 82-400 Sztum,
  16. Fundacja "Sterfa mocy", Kanałowa 7, 82-110 Sztutowo,
  17. OR PCK Tczew,  Chopina 12, 83-110 Tczew.

Beneficjenci mogli liczyć na 14 artykułów z 5 grup żywieniowych tj.:

  • Artykuły skrobiowe - makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, kawa zbożowa instant;
  • Artykuły mleczne - mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, ser topiony;
  • Artykuły mięsne - mielonka wieprzowa,  klopsiki w sosie własnym;
  • Artykuły warzywne i owocowe - groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, sok jabłkowy
  • Cukier - cukier biały,
  • Tłuszcze - olej rzepakowy.

Łącznie przekazano najuboższym 1 573 ton żywności postaci ponad 185 tyś paczek.

W ramach działań towarzyszących przeprowadzono 150 szkoleń dla 10 326 osób.

Tematyka zajęć:

  • Warsztaty Dietetyczne: Jak zdrowo i tanio gotować i nie marnować jedzenia? Poziom 1 i Poziom 2;
  • Warsztaty Dietetyczne: Jak się odżywiać, aby być zdrowym? Poziom 1i Poziom 2;
  • Warsztaty Ekonomiczne: Jak rozsądnie robić zakupy, żeby nakarmić całą rodzinę i opłacić rachunki? Poziom 1 i Poziom 2.